Kawa Rozpuszczalna
Kawa rozpuszczalna jest doceniana za łatwość i szybkość przygotowania, a przez wielu – za łagodny smak.
Kawa rozpuszczalna produkowana jest z ziaren kawy, które są wypalane, a następnie drobno mielone. W kolejnym kroku kawę zaparza się w niewielkiej ilości wody, w temperaturze 60-180°C, w kilku etapach i z użyciem wysokiego ciśnienia.
Takie warunki umożliwiają uzyskanie mocnego ekstraktu i wydobycie wartościowych składników z mielonej kawy. Ekstrakt zagęszcza się i klaruje. Kolejny etap to suszenie. Może ono się odbyć z wykorzystaniem wysokiej temperatury lub poprzez liofilizację, tzw. suszenie zamrażalnicze.
Obecnie w niektórych państwach jej spożycie dochodzi do 50% ogólnego spożycia kawy, choć podobno w Wielkiej Brytanii jest to aż 75%.
W Polsce kawa instant stanowi ponad 10% wielkości sprzedaży kawy, w Stanach Zjednoczonych 7%, zaś we Włoszech skromny 1%.
Poziom antyutleniaczy w kawie rozpuszczalnej jest podobny do świeżej kawy, a niektóre badania mówią nawet o ich zagęszczeniu.
Kawa Rozpuszczalna zawiera mniej cholesterolu niż kawa z ekspresu czy french pressa.
Należy również pamiętać, że zawartość kofeiny w kawie instant jest niższa, niż w przypadku normalnej i to nawet trzykrotnie!

1. Sprawdź poprawność zapytania i spróbuj ponownie.
2. Ogranicz szukane słowa do jednego lub dwóch.
3. Podaj ogólną nazwę produktu, którego szukasz lub skorzystaj z wyszukiwania zaawansowanego.
4. Jeżeli używałeś filtrów ogranicz ilość wybranych opcji.