HERBATA PU - ERH GREJPFRUTOWY
SKŁAD: herbata czerwona, papaja, skórka cytryny, jabłko,kawałki kandyzowanego grejpfruta, aromat.
SMAK: orzeźwiająco grejpfrutowy.
Cytrusowy aromat sprawia, że już parę łyków doskonale orzeźwia w upalne dni. Herbatkę można śmiało polecić każdemu, kto w trosce o swoją figurę zmusza się do picia pu-erha, choć nie lubi jego smaku.
Herbata uzyskuje swój bukiet smakowy, ponieważ jest obfita w kawałki kandyzowanego grejpfruta i olejki aromatyczne.
Zaparzanie: Jedna łyżeczka herbaty na filiżankę. Zalewamy przegotowaną wodą o temp. 95°C , parzymy przez 1,5 - 2 min.Tę samą porcję liści można zaparzać kilkukrotnie, nieznacznie wydłużając czas parzenia.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
PU - ERH to gatunek herbaty w Polsce zaliczany do herbat czerwonych (w Chinach zaś do "czarnych", gdyż Chińczycy dzielą herbaty według koloru suszu, a nie naparu, jak Europejczycy). Uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. Ojczyzną Pu-erh jest region Pu- erh w prowincji Junnan na południu Chin. Pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale różni się od niej tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor.
Fermentacja sprawia, że napar z suszu czerwonej herbaty ma ziemisto-korzenny smak i aromat.
PU- ERH ma smak bardziej gorzki niż czarna, przez co w krajach europejskich często dodaje się do niej aromaty, aby go załagodzić - najczęściej cytrynowy.
Czerwoną herbatę pija się zwłaszcza w krajach wschodniej Azji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest pu-erh liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania. Herbata ta zawiera dużo więcej mikroelementów, teiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka niż herbata czarna.
Właściwości czerwonej herbaty:
- wspomaga pracę wątroby - skutecznie walczy z nadwagą
- obniża poziom cholesterolu
- pobudza procesy trawienne
- łagodzi skutki spożycia alkoholu
- wzmacnia organizm
- pobudza mikrokrążenie
- poprawia koncentrację
- obniża ciśnienie
- uspokaja
- zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu - wolnych rodników.
Czerwona herbata Pu-erh, ze względu na swoje dobroczynne właściwości, nazywana jest czerwonym złotem, eliksirem cesarza, czy"mordercą tłuszczu", gdyż wspomaga walkę z nadwagą.
Pu-erh w trakcie procesu produkcji nabiera wielu właściwości przyśpieszających nasz metabolizm, a co za tym idzie zwiększa spalanie tłuszczów. Badania dowiodły, że 88% osób z dużą nadwagą, które piły regularnie 3 - 5 filiżanek herbaty Pu-erh traciły w ciągu miesiąca 3 - 10 kg przy normalnym sposobie odżywiania, a spadek wagi był długotrwały.
Zaparzanie:
Jedna łyżeczka herbaty na filiżankę. Zalewamy przegotowaną wodą o temp. 95°C , parzymy przez 1,5 - 2 min. Tę samą porcję liści można zaparzać kilkukrotnie, nieznacznie wydłużając czas parzenia.
Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości. Specjaliści zalecają pić 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty. Ogrzeje nasze ciało, przepędzi zły humor.