ETIOPIA SIDAMO
Arabica Etiopia Sidamo to kawa należąca do rodziny odmian zwanych „Mocca”. Charakteryzuje się bardzo mocnym i głębokim smakiem, o korzenno - kwiatowym aromacie.
Jej ziarna pozyskiwane są na mokro. Kawa Etiopia Sidamo doskonale pobudza, cechuje się wysoką słodyczą, dość wysokim współczynnikiem kwaskowatości oraz średnią skalą palenia.
Etiopia produkuje wysokogatunkową kawę, która stanowi jej główny produkt eksportowy. Pozyskiwana jest bardzo prymitywnymi - pierwotnymi wręcz sposobami. Najlepsze uprawy znajdują się w regionach Kaffa, Harrar, Wellega i Sidamo.
Etiopia Sidamo dobrze smakuje w wersji mrożonej, zaparzona po turecku czy też jako Caffe Latte.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
By dzień dobrze rozpocząć, na palnik stawiam wodę.
Kalendarz zadań spisany, jak wyrok, każdego dnia skazany…
Gdy mielę świeże ziarno, aromat, jak recepta na rany…
Wschód słońca, kuchnia jak w ogniu, kawa się parzy,
Po pierwszym łyku, jestem zdrowy, szczęśliwy – mam uśmiech na twarzy.”
W długich i burzliwych dziejach niewielkiego ziarna kawy wielbiono je i nienawidzono, wyklinano jako szatański napitek, zakazywano prostemu ludowi, ale również było ono błogosławione przez papieża, szmuglowane przez oceany, chronione przez uzbrojone "po zęby" straże – a to tylko drobna część związanych z nim mitów, legend i całkiem prawdziwych opowieści. Cały ten dramat kryje się w filiżance kawy, którą w błogiej nieświadomości sączymy każdego ranka.
A my co wiemy o kawie którą pijemy każdego dnia?
Droga do czarnego napoju jest długa i skomplikowana. Mnóstwo procesów, które zachodzą w przyrodzie, ciężka praca pracowników plantacji, kilometry transportu do palarni, skomplikowane procesy w samej palarni, doświadczenie, receptura mieszanek i oczywiście tajemnica. To wszystko zamknięte w 25ml malutkiego espresso, które pobudza zmysły przez aromat, smak …
Kawa to napój z palonych, a następnie zmielonych i zalanych wrzątkiem ziaren kawowca. Wywodzi się z Etiopii, a do Europy przywędrowała około XVI wieku. Obecnie jest najpopularniejszym – obok herbaty – napojem na świecie.
„Zapach kawy należy do najbardziej rozpoznawalnych zapachów na świecie – 80 proc. naszej populacji pije ją codziennie, bo każdy sam czuje, że kawa wyostrza zmysły i poprawia samopoczucie.”