SKŁAD: yerba mate, osmantus, trawa cytrynowa, aromat.
W tej odsłonie klasyczna Mate z dodatkiemi nadającyni smak cytrusów i egzotycznej opuncji.
Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate:
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Yerba Mate - Południowo-amerykański napój narodowy z liści ostrokrzewu paragwajskiego - ilex paraguariensis, jasny napar. Mocno pobudzająca brazylijska yerba mate, zawierająca nie mniej niż 90% listków.
Uprawy krzewów Mate prowadzone są na terenie Północnej Argentyny, Paragwaju, Urugwaju i Południowej Brazylii. Spożywana od niepamiętnych czasów przez Indian Guarani.
Ostrokrzew jest co roku przycinany, tak aby ułatwić zbieranie liści. Pierwsze zbiory odbywają się najwcześniej 4 lata po posadzeniu rośliny. Ostrokrzew paragwajski osiąga 13 metrów wysokości. Zbierane liście ogrzewa się krótko w temperaturze 90-100 stopni C, następnie suszy w niskiej temperaturze.
Dzięki zawartości mateiny (odmiany kofeiny) dochodzącej nawet do 2%, napój ten może z łatwością zastąpić kawę, nie drażniąc przy tym żołądka, nie szkodząc sercu i nie pozbawiając pijącego minerałów i witamin. Regularne spożywanie Mate orzeźwia, dostarcza składników mineralnych i chroni przed chorobami wieńcowymi.
Yerba Mate właściwości:
- napar może być parzony wielokrotnie,
- jest bogata w witaminę C,
- zawiera bardzo dużo antyoksydantów, tzw. polifenoli spowalniając tym samym procesy starzenia,
- stymuluje tkankę nerwową i pracę mózgu,
- odpędza zmęczenie
- wspomaga odchudzanie - spowalnia opróżnianie żołądka utrzymując tym samym poczucie sytości na dłużej,
- przyśpiesza metabolizm i spalanie tłuszczów,
- udrażnia żyły i naczynia włosowate.
Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate:
- Nasyp do 3/4 objętości naczynia, susz Yerba Mate i przykryj ręką górną część naczynia.
- Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce.
- Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia.
- Wsadź bombillę i zalej wodą o temp. 70-80C
- Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu.