(White Monkey, Bai Mao Hou)
HERBATA Biała Małpa jest zieloną herbatą posiadającą długie, ręcznie zwijanie liście przypominające łapę małpy.
W skład herbaty wchodzą pączki krzewu herbacianego wraz z dwoma pierwszymi listkami, które poprzez delikatne suszenie zachowują swój srebrzysty odcień i lekko puszystą fakturę.
Napar jest orzeźwiający, bardzo wyważony i pełny w smaku.
White monkey pochodzi z Chin z ogrodu Huling w prowincji Fujian (obszar Fuding). Coroczna produkcja jest limitowana. Sprawia to, że ta herbata zbierana raz w roku w kwietniu jest prawdziwym rarytasem.
Działanie: Odżywia i rozjaśnia umysł, cudownie rozluźnia przy większej porcji i lekko pobudza, ma silne działanie antymutagenne.
Zaparzanie: 1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wodą (200ml) o temp. ok. 85
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Zielona herbata jest napojem chyba najdłużej znanym człowiekowi - już od ponad 4 500 lat odkrywamy jej smak i niezwykłe właściwości. W Chińskiej medycynie była stosowana jako środek wzmacniający koncentrację, polepszający pamięć, jako lek na bóle głowy czy niestrawność a nawet antidotum na słabnący wzrok czy zatrucia alkoholowe. Oprócz tego świetnie gasi pragnienie, odmładza, dobrze smakuje.
Zielona herbata jest na pewno atrakcyjnym napojem na każdą porę roku, bo można ją spożywać zarówno na ciepło, jak i schłodzoną.
WŁAŚCIWOŚCI ZIELONEJ HERBATY
- napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco - zawiera dużo teiny, po jej wypiciu zwiększają się zdolności umysłowe i fizyczne organizmu, a uczucie senności, znużenia i wyczerpania mija.
- zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym, pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
- obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
- zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
- dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
- jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
- zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
Zaparzanie:
1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wodą (200ml) o temp. ok. 85 stopni i parzymy 5-7min. Po tym czasie liście odcedzamy od naparu. Herbata parzona w ten sposób działa pobudzająco.
„Herbata ożywia naszą wyobraźnię, podtrzymuje omdlewającą głowę, i pozwala zachować spokój duszy”