HERBATA EARL GREY JAŚMINOWY
SMAK: bergamotka z nutą jaśminu.
SKŁAD: herbata czarna, jaśmin, aromat.
Na tle czarnej herbaty wspaniale prezentują się białe kwiaty jaśminu. To właśnie im herbata jaśminowa nabiera przyjemnego kwiatowego smaku, który współgra z aromatem czarnej herbaty stanowiącej podstawę tej mieszanki.
Odrobinę dłużej parzona herbata jaśminowa nabywa delikatnej goryczki, charakterystycznej dla tej rośliny.
Bardzo ciekawym jest fakt, że kwiat jaśminu jest wyczuwalny nie tylko podczas picia. Napar sprawia, że wnętrze w którym go pijemy napełnia się kwiatowym zapachem, który działa na nasze zmysły.
Zapach wydobywający się z filiżanki pełnej herbaty jaśminowej przegania zły nastrój, eliminuje złe myśli, redukuje depresję i zniechęcenie.
Zaparzanie: Jedna łyżeczka herbaty na filiżankę. Zalewamy przegotowaną wodą o temp. 95°C, parzymy przez 3-4 min.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Herbata czarna to najbardziej popularna herbata w Polsce. Pochodzi z tych samych liści co herbata zielona, lecz poddana zostaje procesowi pełnej fermentacji. Legenda mówi, że czarna herbata powstała przez przypadek, w czasie transportu herbaty zielonej z Chin do Anglii, uległa ona zamoknięciu, co spowodowało jej fermentację i zabarwienie listków na brązowo.
Herbatę czarną otrzymujemy w wyniku następujących procesów: więdnięcia, zwijania, skręcania, fermentacji, suszenia, na końcu sortowania liści. Herbaty czarne produkowane są na plantacjach indyjskich, chińskich i afrykańskich.
Herbata Czarna zawiera wartościowe składniki:
- Flawonidy - polifenole - posiadające silne właściwości przeciwutleniające i zdolność wiązania metali - chronią organizm przed zatruciami i wolnymi rodnikami.
- Teanina - występuje wyłącznie w herbacie - poprzez obniżanie ciśnienia i korzystną stymulację procesów mózgowych, sprawia że pod jej wpływem osiąga się stan koncentracji przy jednoczesnym odprężeniu.
- Herbata zawiera również fluor, wapń, żelazo, potas, sód i cynk.
Zaparzanie:
Jedna łyżeczka herbaty na filiżankę. Zalewamy przegotowaną wodą o temp. 95°C , parzymy przez 3-4 min. Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy.
„Jeśli jest Ci zimno, herbata Cię ogrzeje.
Jeśli jest Ci gorąco, herbata Cię ochłodzi.
Jeśli jesteś pobudzony, herbata Cię uspokoi.”