HIBISKUS
Hibiskus - z jego mięsistych, czerwonych działek kielicha sporządza się herbaty owocowe i napoje.
Hibiskus - z jego mięsistych, czerwonych działek kielicha sporządza się herbaty owocowe i napoje.
Stanowi on wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C, wapnia, witamin i soli mineralnych. Znakomicie wzmacnia układ odpornościowy dzięki zawartym w nim polisacharydom. Działa orzeźwiająco. Stosowany jest także w preparatach ułatwiających trawienie, gdyż przyspiesza on przemianę materii, zmniejsza wchłanianie w jelitach.
Działa wzmacniająco na wątrobę i oczyszcza organizm.
W afrykańskiej medycynie ludowej przypisuje się mu antybakteryjne i moczopędne działanie, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w organizmie. Kwiat hibiskusa ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi. Ponadto działa kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia.
Sposób parzenia: 3g liści hibiskusa zalać 150 ml wody w temperaturze 100°C i parzyć ok. 5 minut.
Napar ma przyjemny kwaskowaty smak i piękny, czerwony kolor.
Polecamy go jako dodatek do herbat i suszów owocowych.
Działa wzmacniająco na wątrobę i oczyszcza organizm.
W afrykańskiej medycynie ludowej przypisuje się mu antybakteryjne i moczopędne działanie, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w organizmie. Kwiat hibiskusa ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi. Ponadto działa kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia.
Sposób parzenia: 3g liści hibiskusa zalać 150 ml wody w temperaturze 100°C i parzyć ok. 5 minut.
Napar ma przyjemny kwaskowaty smak i piękny, czerwony kolor.
Polecamy go jako dodatek do herbat i suszów owocowych.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Klienci polecają również: