SMAK: intensywnie owocowy.
SKŁAD: rooibos, papaja, marakuja, korzeń lukrecji, aromat.
Ważną zaletą rooibos jest to że nie zawiera, środków konserwujących, kofeiny (teiny), garbnika i kwasu szczawiowego, dlatego może ten napój pić każdy.
Zaparzanie: Rooibos przygotowujemy podobnie jak klasyczną herbatę. Na szklankę wsypujemy 1 łyżeczkę rooibos i zalewamy wrzątkiem, następnie pozostawiamy na 5 minut do zaparzenia.
Rooibos pijemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Rooibos - czyli czerwony krzew, pochodzi z Południowej Afryki z gór Rooiberge. Napój z liści drzewa Rooibos, nie jest herbatą, choć jest podobny i często tak nazywany. Krzew Rooibos, osiąga 1,5 metra wysokości i uprawiany jest w górach Cedar. Tereny te, posiadają piaszczyste gleby, a klimat charakteryzuje się suchym latem i porą deszczową zimą. Miejsce to jest doskonałe dla wegetacji krzewu rooibos, nie potrzebuje ingerencji człowieka (nawożenia), dzięki czemu herbata ta jest całkowicie naturalna.
Cienkie listki rooibos, zbierane są latem, rozdrabniane i zraszane wodą oraz poddane procesom fermentacji, następnie suszone na słońcu. Napój ten, łączy w sobie, wszystko co najlepsze z herbat czarnych, ziołowych czy owocowych.
Historia herbaty rooibos zaczyna się dopiero z początkiem XX wieku, za sprawą Benjamina Ginsberga. Rosjanin przywiózł połamane, suszone liście dwumetrowych krzewów Aspalathus linearis porastających zbocza gór Cedar (Połudiowa Afryka) do Europy w 1904r. Od tego czasu napar z czerwonokrzewu bardzo szybko zdobywał popularność co zaowocowało szeregiem badań nad jego właściwościami i otwarciem dużej liczby plantacji w Republice Południowej Afryki.
Lata II Wojny Światowej niestety pogłębiały kryzys na ogólnoświatowym rynku herbat i przyczyniły się do upadku wielu plantatorów.
Właściwości Rooibos:
- napój nie zawiera kofeiny, dlatego nie ma żadnych przeszkód, żeby pić go przed snem lub podawać go dzieciom,
- polecany jest dorastającej młodzieży, ponieważ zawiera dużo żelaza, wapnia, cynku i magnezu,
- ze względu na niską zawartość kalorii i dużą ilość mikro i makroelementów coraz częściej staje się składnikiem diet odchudzających,
- duża zawartość żelaza i działanie przeciwwymiotne sprawiają, że rooibos zalecany jest kobietom w ciąży ponadto stymuluje wytwarzanie pokarmu u kobiet karmiących,
- obfitość w przeciwutleniacze pozytywnie stymuluje układ odpornościowy, spowalnia proces starzenia i przeciwdziała niektórym odmianom raka,
- „fusy” czasami się stosuje jako okład na trudno-gojące, swędzące rany,
- reguluje ciśnienie krwi i poziom kwasów żołądkowych,
- wzmacniania zęby i kości wspomaga działanie systemu nerwowego,
- doskonale rozluźnia, odpręża pomaga w zasypianiu i ogólnymrozdrażnieniu,
- działa kojąco przy bólach głowy,
- działa rozkurczowo ( doskonała przy kolkach, skurczach u małych dzieci),
- likwiduje problemy pokarmowe i żołądkowe takie jak: biegunka, zatwardzenie, wrzody, zgaga, mdłości, wymioty itp.
- łagodzi objawy alergii, egzemy oraz astmy.
Rooibos jest bogaty w minerały i mikroelementy tj. żelazo, potas, miedź, wapno, mangan, fluor, sód, cynk, magnez. Posiada dużą zawartość flawonoidów i witaminy C.
Zaparzanie:
Rooibos przygotowujemy podobnie jak klasyczną herbatę. Na szklankę wsypujemy 1 łyżeczkę rooibos i zalewamy wrzątkiem, następnie pozostawiamy na 5 minut do zaparzenia. Rooibos pijemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Dla osłodzenia herbaty można użyć miodu.
„Herbata ożywia naszą wyobraźnię, podtrzymuje omdlewającą głowę, i pozwala zachować spokój duszy”