HERBATA WHITE DOWNY
Skład: herbata biała White Downy
Niezwykła, rzadko spotykana Biała Herbata z prowincji Guangxi w Chinach. Najmłodsze wiosenne listki są ręcznie zbierane i selekcjonowane.
Smak jest wyjątkowo świeży, kwiatowy i lekko słodkawy.
Wyczuwalne są w nim wyraźne, przyjemne posmaki miodowo-kwiatowe, przez które delikatnie przebija się lekko trawiasta nuta świeżości.
Napar ma miłą bursztynowo-zielonkawą barwę.
White Downy zawiera bardzo dużo antyoksydantów.
Zaparzanie: 1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wodą (200ml) o temp. ok. 85
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Biała Herbata produkowana jest na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiory odbywają się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Zbiera się najmłodsze liście i nierozwinięte pąki krzewu herbacianego, pokryte drobnym, białym puszkiem, któremu zawdzięcza swoją nazwę.
Podczas obróbki biała herbata przechodzi tylko dwie fazy: więdnięcie, podczas którego lekko fermentuje i suszenie, które jednocześnie kończy proces fermentacji. Biała herbata produkowana jest niewielką skalę przez co jej koszt jest dość wysoki.
Herbaty białe zwane są inaczej herbatami lekko fermentowanymi, gdyż stopień fermentacji wynosi zaledwie około 10-15%. Młode listki zawierają trzy razy więcej zdrowotnych polifenoli (które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników - substancji szkodliwych, powodujących zmiany w DNA komórki), niż liście starsze. Przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach.
Właściwości białej herbaty:
- zawiera dużą ilość witaminy C
- redukuje napięcie i stresy
- chroni organizm przed atakiem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu
- posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i anty mutagenne, przez co przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych
- nazywana "eliksirem młodości" - zawiera aż 47% polifenoli, a więc jedna filiżanka ma ich tyle co 12 szklanek soku pomarańczowego.
Podczas produkcji białej herbaty dochodzi do jak najmniejszej ingerencji w porównaniu do innych gatunków. Jest ona tylko minimalnie utleniona, zachowując najwięcej pozytywnych właściwości. Jest również bardziej pobudzająca.
Zaparzanie:
1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wodą (200ml) o temp. ok. 85 stopni i parzymy 5-7min. Po tym czasie liście odcedzamy od naparu. Herbata parzona w ten sposób działa pobudzająco.
„Herbata ożywia naszą wyobraźnię, podtrzymuje omdlewającą głowę, i pozwala zachować spokój duszy”