Skład: Chińska biała herbata Cesarska Perła Long Zhu
Jest to wysokiej jakości herbata chińska o cudownym i subtelnym aromacie. Są to ręcznie uformowane z młodych liści perełki, naturalnie aromatyzowane kwiatem jaśminu. Jej liście zostały zwinięte w małe delikatne perełki.
Napar herbaty Cesarska Perła Long Zhu ma jasną, żółtą barwę i lekko jaśminowy delikatny smak. Charakteryzuje się wyrazistym aromatem.
Cesarska Perła w pierwszym parzeniu daje jaśniutki, ledwie słomkowy
napar, który po przelaniu do filiżanki od razu urzeka zapachem jaśminu.
Przy drugim parzeniu mamy znów zapach kwiatu jaśminu, nadal dość
intensywny, ale mamy jakby więcej samej herbaty w herbacie, stała się ona nieco „cięższa..
W trzecim parzeniu cesarska Perła zbliżyła się nieco do innych białych herbat. Jaśmin już nie tak
wyczuwalny, napar nieco ciemniejszy i dużo bardziej herbaciany, garbnikowy.
Zaparzanie: 1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wodą (200ml) o temp. ok. 85
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Biała Herbata produkowana jest na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiory odbywają się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Zbiera się najmłodsze liście i nierozwinięte pąki krzewu herbacianego, pokryte drobnym, białym puszkiem, któremu zawdzięcza swoją nazwę.
Podczas obróbki biała herbata przechodzi tylko dwie fazy: więdnięcie, podczas którego lekko fermentuje i suszenie, które jednocześnie kończy proces fermentacji. Biała herbata produkowana jest niewielką skalę przez co jej koszt jest dość wysoki.
Herbaty białe zwane są inaczej herbatami lekko fermentowanymi, gdyż stopień fermentacji wynosi zaledwie około 10-15%. Młode listki zawierają trzy razy więcej zdrowotnych polifenoli (które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników - substancji szkodliwych, powodujących zmiany w DNA komórki), niż liście starsze. Przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach.
Właściwości białej herbaty:
- zawiera dużą ilość witaminy C
- redukuje napięcie i stresy
- chroni organizm przed atakiem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu
- posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i anty mutagenne, przez co przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych
- nazywana "eliksirem młodości" - zawiera aż 47% polifenoli, a więc jedna filiżanka ma ich tyle co 12 szklanek soku pomarańczowego.
Podczas produkcji białej herbaty dochodzi do jak najmniejszej ingerencji w porównaniu do innych gatunków. Jest ona tylko minimalnie utleniona, zachowując najwięcej pozytywnych właściwości. Jest również bardziej pobudzająca.
Zaparzanie:
1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wodą (200ml) o temp. ok. 85 stopni i parzymy 5-7min. Po tym czasie liście odcedzamy od naparu. Herbata parzona w ten sposób działa pobudzająco.
„Herbata ożywia naszą wyobraźnię, podtrzymuje omdlewającą głowę, i pozwala zachować spokój duszy”