CHINA Pai Mu Tan – Biała Piwonia – gdzie Pai znaczy „biały” a Mu Tan „kwiat piwonii”, pochodzi z Fujianu (Chiny), wytwarzana jest z pąków i młodych liści odmian krzewów „da Bai” i „shui xian Bai”. Zbierane wiosną pędy składają się z jednego pąka i dwóch liści. Kształtem przypominają one kwiat piwonii, której herbata ta zawdzięcza swoją nazwę.
Liście tej herbaty mają szarozielony kolor z lekko żółtym odcieniem i są od spodu pokryte białym meszkiem.
Napar posiada harmonijny smak i złoty kolor. Najlepsze herbaty tego gatunku odznaczają się naturalnym kształtem liścia i dużą ilością białych włosków.
Zaparzanie: 1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wodą (200ml) o temp. ok. 85
Jasnopomarańczowy napar i duża ilość białych pączków sprawiają, że ta herbata to najlepsze połączenie delikatnego smaku i cudownego aromatu.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Biała Herbata produkowana jest na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiory odbywają się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Zbiera się najmłodsze liście i nierozwinięte pąki krzewu herbacianego, pokryte drobnym, białym puszkiem, któremu zawdzięcza swoją nazwę.
Podczas obróbki biała herbata przechodzi tylko dwie fazy: więdnięcie, podczas którego lekko fermentuje i suszenie, które jednocześnie kończy proces fermentacji. Biała herbata produkowana jest niewielką skalę przez co jej koszt jest dość wysoki.
Herbaty białe zwane są inaczej herbatami lekko fermentowanymi, gdyż stopień fermentacji wynosi zaledwie około 10-15%. Młode listki zawierają trzy razy więcej zdrowotnych polifenoli (które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników - substancji szkodliwych, powodujących zmiany w DNA komórki), niż liście starsze. Przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach.
Właściwości białej herbaty:
- zawiera dużą ilość witaminy C
- redukuje napięcie i stresy
- chroni organizm przed atakiem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu
- posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i anty mutagenne, przez co przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych
- nazywana "eliksirem młodości" - zawiera aż 47% polifenoli, a więc jedna filiżanka ma ich tyle co 12 szklanek soku pomarańczowego.
Podczas produkcji białej herbaty dochodzi do jak najmniejszej ingerencji w porównaniu do innych gatunków. Jest ona tylko minimalnie utleniona, zachowując najwięcej pozytywnych właściwości. Jest również bardziej pobudzająca.
Zaparzanie:
1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wodą (200ml) o temp. ok. 85 stopni i parzymy 5-7min. Po tym czasie liście odcedzamy od naparu. Herbata parzona w ten sposób działa pobudzająco.
„Herbata ożywia naszą wyobraźnię, podtrzymuje omdlewającą głowę, i pozwala zachować spokój duszy”