YERBA MATE GREEN DESPALADA - MOC SOCZYSTYCH LISTKÓW
Yerba mate - Mate Green 200g
Skład: 100% yerba mate
Czysta zielona mate green, to królowa wśród yerba mate. Pochodząca z ocienionych z brazylijskich plantacji w stanie Parana ma bardzo dobre właściwości pobudzające ale zarazem napar z suszu nie ma zbyt dużo goryczki. Ta mate nie ma żadnych dodatków, to jedynie świeżo pachnący susz składający się ze średnio ciętych listków z niewielką ilością patyczków.
Smak tej yerba mate określamy jako dość dość łagodny.
To najwyższa półka mate, która jest uznana na całym świecie jako numer 1.
Zawiera ok. 95 % listków i 5% patyczków.
Co ważne, wszystkie yerba mate green w tym despalada są suszone bez dymu, po oczyszczeniu z mikroogranizmów, które mogą znajdować się na świeżych liściach, mate jest suszona gorącym powietrzem w specjalnych suszarniach a dopiero potem cięta i pakowana. To właśnie z tej zielonej mate wychodzą najznamienitsze mieszanki z ziołami, owocami i dodatkami.
Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate:
1. Nasyp do 3/4 objętości naczynia, susz Yerba Mate i przykryj ręką górną część naczynia.
2. Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce.
3. Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia.
4. Wsadź bombillę i zalej wodą o temp. 70-80C. Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Yerba Mate - Południowo-amerykański napój narodowy z liści ostrokrzewu paragwajskiego - ilex paraguariensis, jasny napar. Mocno pobudzająca brazylijska yerba mate, zawierająca nie mniej niż 90% listków.
Uprawy krzewów Mate prowadzone są na terenie Północnej Argentyny, Paragwaju, Urugwaju i Południowej Brazylii. Spożywana od niepamiętnych czasów przez Indian Guarani.
Ostrokrzew jest co roku przycinany, tak aby ułatwić zbieranie liści. Pierwsze zbiory odbywają się najwcześniej 4 lata po posadzeniu rośliny. Ostrokrzew paragwajski osiąga 13 metrów wysokości. Zbierane liście ogrzewa się krótko w temperaturze 90-100 stopni C, następnie suszy w niskiej temperaturze.
Dzięki zawartości mateiny (odmiany kofeiny) dochodzącej nawet do 2%, napój ten może z łatwością zastąpić kawę, nie drażniąc przy tym żołądka, nie szkodząc sercu i nie pozbawiając pijącego minerałów i witamin. Regularne spożywanie Mate orzeźwia, dostarcza składników mineralnych i chroni przed chorobami wieńcowymi.
Yerba Mate właściwości:
- napar może być parzony wielokrotnie,
- jest bogata w witaminę C,
- zawiera bardzo dużo antyoksydantów, tzw. polifenoli spowalniając tym samym procesy starzenia,
- stymuluje tkankę nerwową i pracę mózgu,
- odpędza zmęczenie
- wspomaga odchudzanie - spowalnia opróżnianie żołądka utrzymując tym samym poczucie sytości na dłużej,
- przyśpiesza metabolizm i spalanie tłuszczów,
- udrażnia żyły i naczynia włosowate.
Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate:
- Nasyp do 3/4 objętości naczynia, susz Yerba Mate i przykryj ręką górną część naczynia.
- Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce.
- Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia.
- Wsadź bombillę i zalej wodą o temp. 70-80C
- Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu.