BRAZYLIA ARABIKA SANTOS STOCKLER
Nazwa Santos pochodzi od brazylijskiego portu. Przez tenże port eksportowane jest 35 % ziaren kawowych na świecie co sprawia, że kraj ten jest największym producentem kawy.
Ta wyśmienita kawa wywodzi się z południowo-wschodniej Brazylii, gdzie jest uprawiana w rejonie Sao Paulo. Warto pamiętać, że Brazylia jest obecnie jednym z największych eksporterów kawy na świecie. Taki stan rzeczy można zawdzięczać idealnym do uprawy kawy warunkom klimatycznym, które pozwalają doskonale obrabiać ziarno metodą „na sucho”.
Smak i aromat tej kawy jest wyjątkowy, pozbawiony kwaskowatości oraz goryczy.
Ta kawa, o niezbyt dużej mocy, cechuje się natomiast delikatnym i słodkawym smakiem o miodowej nucie.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
By dzień dobrze rozpocząć, na palnik stawiam wodę.
Kalendarz zadań spisany, jak wyrok, każdego dnia skazany…
Gdy mielę świeże ziarno, aromat, jak recepta na rany…
Wschód słońca, kuchnia jak w ogniu, kawa się parzy,
Po pierwszym łyku, jestem zdrowy, szczęśliwy – mam uśmiech na twarzy.”
W długich i burzliwych dziejach niewielkiego ziarna kawy wielbiono je i nienawidzono, wyklinano jako szatański napitek, zakazywano prostemu ludowi, ale również było ono błogosławione przez papieża, szmuglowane przez oceany, chronione przez uzbrojone "po zęby" straże – a to tylko drobna część związanych z nim mitów, legend i całkiem prawdziwych opowieści. Cały ten dramat kryje się w filiżance kawy, którą w błogiej nieświadomości sączymy każdego ranka.
A my co wiemy o kawie którą pijemy każdego dnia?
Droga do czarnego napoju jest długa i skomplikowana. Mnóstwo procesów, które zachodzą w przyrodzie, ciężka praca pracowników plantacji, kilometry transportu do palarni, skomplikowane procesy w samej palarni, doświadczenie, receptura mieszanek i oczywiście tajemnica. To wszystko zamknięte w 25ml malutkiego espresso, które pobudza zmysły przez aromat, smak …
Kawa to napój z palonych, a następnie zmielonych i zalanych wrzątkiem ziaren kawowca. Wywodzi się z Etiopii, a do Europy przywędrowała około XVI wieku. Obecnie jest najpopularniejszym – obok herbaty – napojem na świecie.
„Zapach kawy należy do najbardziej rozpoznawalnych zapachów na świecie – 80 proc. naszej populacji pije ją codziennie, bo każdy sam czuje, że kawa wyostrza zmysły i poprawia samopoczucie.”