Kardamon jest zaraz za szafranem najdroższą przyprawą na świecie. Mielony szybko traci swój smak, dlatego najlepiej kupować go w całości.
Ma słodkawy, piekący smak i bardzo charakterystyczny korzenny zapach.
Dodaje niezwykłego aromatu potrawom, jest też cenionym afrodyzjakiem i niezastąpionym lekiem. Ma właściwości bakteriobójcze i odświeża oddech (wystarczy porzuć jego ziarenka). Ułatwia trawienie białek, dlatego warto dodawać go do potraw mięsnych. Pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn, usuwa nagromadzony wapń i mocznik w nerkach. Jest źródłem potasu, wapnia i magnezu, a także manganu i żelaza.
Możemy go dodać również do ciast, kawy, marynat, słodkich deserów czy likierów i win. Nadaje ciekawą nutkę smakową tureckiej kawie.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.