Suszone pąki róży można dodawać do zwykłej herbaty, tak jak np. kwiat jaśminu lub użyć do przygotowania mieszanki o ciekawym smaku i zapachu. Napar z pączków róży świetnie smakuje po posiłku, lekkim obiedzie lub do ciasta. Pomaga on w trawieniu.
Najprostszym przepisem na pięknie pachnący napar jest zalanie suszonych pączków róży gorąca wodą. Napar pięknie pachnie i ma ładny lekko złocisty kolor. W smaku lekko kwaskowy pełen różanego aromatu. Aby go przygotować, pączki róży należy zalać gorącą, lecz nie wrząca wodą i parzyć 5-7 minut.
Suszone pączki róży są doskonałym materiałem na dodatek główny lub poboczny do win, nalewek, wódek, likierów lub miodów pitnych.
Suszone pączki róży zawierające najwięcej witaminy C, bardzo dobrze przyswajalnej przez organizm. Spożywanie ich jako dodatku do ulubionej herbaty korzystnie wpływa na wzmocnienie odporności organizmu.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.