OWOC DZIKIEJ RÓŻY
Dzika róża – krzewy tej rośliny występują na terenie prawie całej Europy, Azji i w krajach północnej Afryki. Zbiera się ją ręcznie na przełomie września i października.
Dzika róża – krzewy tej rośliny występują na terenie prawie całej Europy, Azji i w krajach północnej Afryki. Zbiera się ją ręcznie na przełomie września i października.
Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C (do 20-30 razy więcej niż w cytrynie), a także witamin: A, B1, B2, E, K. Zawierają ponadto kwasy organiczne (w tym m.in. jabłkowy czy cytrynowy), pektyny, garbniki, niewielkie ilości olejku eterycznego oraz sole mineralne (potas, żelazo, sód, wapń, magnez).
Właściwości: roślina posiada działanie moczopędne, wzmacniające, przeciwzapalne, bakteriobójcze.
Wywar jest pomocny przy zatruciach, schorzeniach dróg moczowych, chorobach wrzodowych, reumatyzmie, anemii, bezsenności bądź nerwicach. Korzystnie i wzmacniająco wpływa także na wątrobę.
Wywar jest pomocny przy zatruciach, schorzeniach dróg moczowych, chorobach wrzodowych, reumatyzmie, anemii, bezsenności bądź nerwicach. Korzystnie i wzmacniająco wpływa także na wątrobę.
Sposób parzenia: 1 łyżkę suszonych owoców zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem 10-15 minut, odcedzić i pić 2-3 razy dziennie.
Można również przygotować wywar - wówczas te same proporcje owoców i wody należy gotować na małym ogniu 5-10 minut i pić w takich samych ilościach jak napar tradycyjnie przygotowany.
Można również przygotować wywar - wówczas te same proporcje owoców i wody należy gotować na małym ogniu 5-10 minut i pić w takich samych ilościach jak napar tradycyjnie przygotowany.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Zobacz także:
Klienci polecają również: