Suszone płatki róży można dodawać do zwykłej herbaty, tak jak np. kwiat jaśminu lub użyć do przygotowania mieszanki o ciekawym smaku i zapachu. Napar z płatków róży świetnie smakuje po posiłku, lekkim obiedzie lub do ciasta. Pomaga on w trawieniu.
Najprostszym przepisem na pięknie pachnący napar jest zalanie suszonych płatków róży gorąca wodą. Napar pięknie pachnie i ma ładny lekko złocisty kolor.
W smaku lekko kwaskowy pełen różanego aromatu. Aby go przygotować, płatki róży należy zalać gorącą, lecz nie wrząca wodą i parzyć 5-7 minut.
Suszone płayki róży są doskonałym materiałem na dodatek główny lub poboczny do win, nalewek, wódek, likierów lub miodów pitnych.
Suszone płatki róży zawierające najwięcej witaminy C, bardzo dobrze przyswajalnej przez organizm. Spożywanie ich jako dodatku do ulubionej herbaty korzystnie wpływa na wzmocnienie odporności organizmu.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.